Margherita pizza: kraliyet yemeği mi yoksa fakir yemeği mi?

Man Holding a Pizza on a Pizza Shovel

Margarita pizza sadece tüm dünyada popüler bir yemek değildir. Bu pizzanın kendi tarihi vardır. Hazırlaması zor değildir, ancak çok lezzetli, sulu ve lezzetli olur. Servis edildiğinde harika görünüyor. Kural olarak, herhangi bir pizzacının menüsü “Margarita” adıyla başlar.

Margarita pizzanın tarihçesi

“Pizza” kelimesinin kendisi İtalyanca “pita” kelimesinden gelmektedir. Pita, hamurdan yapılmış basit yassı kekler veya yassı, mayasız turtalar idi.

Yoksul insanlar, daha sonra birçok insanın beğenisini kazanan bu alışılmadık atıştırmalığı icat etti. Bu çok yassı keklerin üzerine çeşitli dolgular (sebzeler, mantarlar, otlar, baklagiller, et) koyarlar ve bolca rendelenmiş veya ince doğranmış peynir serperlerdi. Atıştırmalık hem soğuk hem de sıcak olarak lezzetliydi. İş sırasında hızlı ve lezzetli bir atıştırmalık olarak yanınıza almanız uygun olurdu.

Yemek giderek daha yaygın ve popüler hale geldi. Zengin insanlar lezzetleri tercih ederken, daha fakir insanlar için kafelerde pizza sipariş sayısında liderdi. Özel bir meslek bile vardı – pizzaiolo. Bu insanlar çeşitli dolgularla yassı ekmekler hazırlıyor, bitmiş ürünü büyük odun fırınlarında pişiriyorlardı.

“Margherita” pizzasının ortaya çıkışı 1889 yılına kadar uzanmaktadır. Kral I. Umberto ve eşi Savoylu Margaret, Napoli’deki yazlık konutuna tatile gitmiştir. Kraliçe sıradan insanların ne yediğini tatmak istedi. Pizzayı daha önce duymuştu, bu yüzden saray aşçısından yapmasını istedi. Aşçı panikledi, çünkü sadece lezzetli yemekler pişirmek üzere eğitilmişti ve şimdi kendisinden yoksullar için yemek pişirmesi isteniyordu. Ancak aşçı için kraliçenin emrini yerine getirmekten başka yapacak bir şey kalmamıştı. Raffaele Esposito adında yerel bir fırıncıdan yardım istenmesine karar verildi. Talihsiz aşçının karısı da onlara yardım etmek için gönüllü oldu.

Kraliçeyi memnun etmek için farklı malzemelerle üç pizza yaptılar. Savoy’lu Margaret’e jambon, peynir ve aromatik otlar içeren narin bir pizza, domates, yağ ve sarımsak içeren tuzlu bir pizza ve domates, fesleğen ve mozzarella peyniri içeren basit bir pizza sunuldu. Kraliçenin ilgisini çeken üçüncü pizzaydı. Kadına İtalyan bayrağının renklerini hatırlatıyordu. Yeşil, kırmızı ve beyaz renkler vatanseverliği, ülke sevgisini ve sıradan insanların ruhunu simgeliyor.

Tabii ki hazırlanan pizza lezzetiyle tüm kraliyet ailesini fethetti. Kraliçe, şef Raffaele Esposito’ya bir mektup yazarak yaptığı iş için teşekkür etti. Fırıncı o kadar duygulanmıştı ki, bir ilham patlamasıyla eserine Kraliçe’nin onuruna “Margarita” adını verdi. Savoy’dan gelen mektubu bir çerçeveye koyarak kafesinin girişine astı. Bu harika bir reklam işlevi gördü ve işletmesinin ticari markası haline geldi. Tabii ki pizza “Margarita” en çok servis edilen spesiyalite oldu.

Bu yemek sadece yoksullar arasında popüler olmakla kalmadı, aynı zamanda soyluların evlerine de sık sık konuk oldu.

Bu çok ilginç! Raffaele Esposito’nun çalıştığı kurum günümüzde de varlığını sürdürmektedir. Napoli’de bulunan bu kuruma, girişimci fırıncının eşinin onuruna “BRANDI” adı verilmiştir. Kraliçe’den gelen bir mektup hala orada asılıdır.

Kraliyet isminde bir pizzayı nasıl yaparsınız?

Margarita pizza bugün birçok kafede servis ediliyor, ancak ucuza gelmiyor. Tarifi basit olduğu için evde yapabilirsiniz. Bir kafeden daha kötü olmaz.

Taze domates (veya domates salçası), buğday unu, mozzarella peyniri, tuz, maya, taze veya kuru fesleğen, biraz zeytinyağı, sarımsak (şart değil) satın almanız gerekecektir. Ürünleri seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

  1. Doğru mozzarella peyniri, özel bir salamura içinde satılan toplar şeklinde olmalıdır. Mozzarellayı başka bir peynirle değiştirmeye değmez. Pizza, elbette, diğer peynirlerle ortaya çıkacak, ancak artık klasik bir “Margarita” olmayacak.
  2. Pizza için hazır pizza hamuru veya tabanı satın almayın.
  3. Büyük, etli domatesler pizza pişirmek için iyidir. Çeri domatesler dekorasyon için satın alınabilir. Tek tip zengin renkli kaliteli domatesler dalında satılır.
  4. Domates salçası pizza yapımında kullanılacaksa, en yüksek veya ekstra kalitede olmalıdır. Bu tür salçalar sadece taze, dondurulmamış hammaddelerden hazırlanır. Bileşiminde tuz veya şeker olmamalıdır, bu maddeler domatesin kendisinde yeterlidir. Kaliteli domates salçasının rengi koyu kırmızıdır ve ilave benekler bulunmaz.
  5. Fesleğen yaprakları zengin renkli, sert ve sulu olmalı, zengin bir ekşi aromaya sahip olmalıdır. Yapraklarda kir ve kaynağı şüpheli lekeler bulunmamalıdır.
  6. Pizza için un gevşek olmalı, topaklar ve ilave yabancı maddeler içermemelidir. Kaliteli unun tadı hafif tatlıdır.
  7. Zeytinyağı güzel bir altın rengi seçilmelidir. Gri veya kahverengimsi renk düşük kaliteli bir ürünü gösterir. İlk soğuk preslenmiş, rafine edilmemiş yağ en yararlısı olarak kabul edilir.
Scroll to Top