Pizza, et, sos ve sebze içeren sıradan bir gözleme gibi görünebilir, ancak İtalyanlar yapımında çok gayretlidir. Napoliten pizza dünyanın en popüler pizzalarından biri olarak kabul edilir ve özel bir tarife göre hazırlanır.
Napoliten pizzanın tarihi
Adı, icat edildiği şehir olan Napoli’den gelmektedir. Domatesin Avrupa’ya tanıtılmasından kısa bir süre sonra orada ortaya çıkmıştır. Napoliten pizzanın temel farkı, geleneksel çıtır hamurdan vazgeçerek yumuşak ve ufalanmış yassı ekmek üzerinde pişirilmesidir. Kenarları yumuşak ve esnek olmalı ve hamur asla yanmamalıdır. Ayrıca çoğu İtalyan pizzasının aksine zeytinyağı eklenmez.
Napoliten pizza hamuru nasıl yapılır?
Herkes Napoliten tarifine göre gerçek bir pizza yapamaz. Hamur sadece elle hazırlanmalıdır. Sıkıştırılmış maya parmaklarınızla yoğrulmalı ve daha sonra suda çözülmelidir. Daha sonra un ve tuz eklemeniz gerekir. Un yavaş yavaş eklenmelidir. Hamurun tek elle yoğrulması arzu edilir. İstisnai durumlarda, orta hızda bir karıştırıcı kullanabilirsiniz.
Hamur yumuşak, havadar ve esnek olmalıdır. Yoğurma işleminden sonra iki saat boyunca streç film altında bekletilmelidir. Daha sonra hamur 12-24 saat buzdolabında bekletilmelidir. Böylece daha hızlı pişecek, daha hafif olacak ve daha az kalori içerecektir.
Gelecekteki pizzanın tabanı pişirilmeden bir saat önce buzdolabından çıkarılmalıdır, böylece ısınmak için zamanı olur. Hamur, oklava yardımı olmadan elle şekillendirilmelidir, çünkü oklava hamurun karbondioksitini “dışarı atar” ve hamuru hassasiyetten mahrum bırakır.
Napoliten pizza malzemeleri
Dolguyu yapmak için hamsi filetolarına, kiraz domateslere, domates salçasına veya sos için büyük olgun bir domatese, birkaç diş sarımsağa, mozzarella ve parmesan peynirlerine, süsleme için kekik otlarına ihtiyacınız olacaktır.
Domates soyulmalı ve rendelenmelidir. Elde edilen püre tuz ve sarımsakla hafifçe pişirilebilir ya da çiğ olarak kullanılabilir. Kaliteli bir domates salçası da sos olarak işe yarayacaktır.
Hamsiler bütün olarak kullanılabilir ya da mozzarella peyniri ile birlikte çatalla ezilebilir. Herhangi bir sırayla ikiye bölünmüş kiraz domateslerle birlikte pizzanın üzerine yerleştirilmeleri gerekir.
Ürünün üzeri Parmesan peyniri ve kekik otları ile süslenir.
Pizzayı 15-20 dakika boyunca 220 dereceye ısıtılmış bir fırında pişirin.
Napoliten pizza hakkında ilginç bilgiler
- Birçok İtalyan her gün Napoliten pizza yer, çünkü bu pizza genellikle öğle ve akşam yemeklerinde hazırlanır.
- Klasik Napoliten pizzanın hamuru sadece elle yapılmalıdır.
- Sadece odun ateşiyle çalışan bir fırında pişirilir.
- İtalyan şefler Napoliten pizzayı sadece deniz tuzu ile pişirirler.
- Başlangıçta bu pizza için manda sütünden yapılan peynir kullanılırdı.
- Bitmiş pizza ikiye büküldüğünde bile çatlamamalıdır. Hamur mümkün olduğunca elastik olmalıdır.
Sonuç
Bu nedenle Napoliten pizza sadece anavatanının gözdesi değildir. Diğer ülkelerde de pişirilir, sipariş edilir ve zevkle yenir.

